• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Nu åtgärdas Vasaloppsvägen efter blödande asfalten i somras

Publicerad

Under den mycket varma sommaren uppstod ”blödande” asfalt på väg 1024 mellan Fiskarheden och Evertsberg.
Måndagen den 17 september börjar Trafikverket åtgärda den Totalt kommer 11 av 40 kilometer asfalt att fräsas bort och läggas igen med en hårdare asfalt för att undvika att liknande problem uppstår på nytt.

Vägen är nu i acceptabelt skick efter en omfattande sandning på vägen under sommaren, enligt Trafikverket.

Men för att förebygga att inte samma sak händer igen tas nu den mjuka beläggningen bort på de sträckor som har haft störst problem och ersätts med en hårdare asfalt, som normalt sett läggs på vägar med högre standard än Vasaloppsvägen.

”Djupt beklagligt att trafikanter drabbades”

- Med facit i hand efter denna onormalt varma sommar så var tidigare års beläggningsval fel produkt på denna väg, framförallt det undre lagret som är av en mjukare beläggningstyp där den ifjol lagda ytbehandlingen sjönk ner med hjälp av den tunga trafiken och den varma väderleken, säger Erik Stigsmark, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Kvar på ytan fanns då en stor mängd bindemedel vilket gav en extrem variant av blödande asfalt. Detta ska inte få hända, men tyvärr hände det. Ett flertal trafikanter drabbades mycket negativt av detta, vilket är djupt beklagligt, fortsätter Erik Stigsmark.

Vägavstängning skulle få för stora konsekvenser

Trafikverket övervägde att stänga av vägen en längre tid, men kom fram till att det skulle få för stora konsekvenser för näringslivet, boende och turister och valde istället att varna trafikanterna med hjälp av skyltar.

Arbetet beräknas pågå i 2-3 veckor. Ett körfält i taget kommer att stängas av och trafiken regleras med lots i kombination med trafiksignal.

Vad är blödande asfalt?

Visa

När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt.
Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindemedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Fenomenet kallas ofta ”blödande asfalt” och kan medföra att vägbanan blir hal.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägskador i Dalarna

Mer i ämnet