Nu invigs den sista upplagan av Vinterfest

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vintern lyser med sin frånvaro invigs på fredagen årets upplaga av Vinterfest. Men det blir också den sista. Efter 15 år så läggs musikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen ner.

– Kostnaderna har ökat och vi får inte långsiktig täckning för dem från kommunerna. Därför tvingas vi lägga ner, förklarar Karin Holdar, chef för Musik i Dalarna och arrangör av festivalen.

Beskedet om att Vinterfest ska läggas ner, som kom för någon vecka sedan, slog ner som en bomb i Mora, Orsa och Älvdalen.

”Blir ledsen när jag tänker på det”

– Jag blir så ledsen när jag tänker på det, utbrister Tina Ängeby, volontär på Vinterfest i Orsa. Jag tycker att den nuvarande ledningen för Musik i Dalarna har varit dåliga på att sköta marknadsföringen. 

– Det har jag inte fått några signaler om, hävdar Karin Holdar. Tvärtom är det många som är positiva.

”Bubblar i kulisserna”

Det var 2006 som Vinterfest startade och sen dess har världssolister vallfärdat till de lite annorlunda konsertlokalerna i Mora, Orsa och Älvdalen. Det har varit en järnhandel, badhus, kättingfabrik och, inte minst, Bilprovningen – men nu är det slut med det.

Vinterfest har alltså varit en succé i 15 år. Frågan är vad som kan komma i stället?

– Det bubblar i kulisserna. Vi får återkomma till vad det innebär, säger Karin Holdar hemlighetsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.