Foto: SVT

Nu kommer brandflygplanen till Älvdalen

Publicerad

Skogsbranden vid Trängslet är nu inne på sin tolfte dag och nu kommer beskedet att de första brandflygen kommer till området under dagen.

Under söndagen begärde räddningsledare Johan Szymanski att få brandflygplan till platsen och kallade dessutom på förstärkning av helikoptrar för att kunna bibehålla säkerhetsnivån för personalen ute på fältet.

– Enligt prognosen kommer det bli besvärligt under tisdag och onsdag så det är det vi planerar för, det är därför vi vill ha mycket flyg på plats, säger Szymanski.

Det första av de italienska brandflygen anländer till Särna under förmiddagen för att vattenbomba det västra brandområdet i riktning mot Särna. Ett andra plan är tänkt att anlända under eftermiddagen men har just nu tekniska problem som måste åtgärdas.

Tidigare har brandflygen prioriterats till andra bränder i Sverige, som skogsbränderna i Ljusdal.

Utöver planen så är två helikoptrar på väg från Norge, vilket innebär att det kommer vara totalt sju helikoptrar på plats under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet