Söndagens vattenbombning hindrade inte branden från att plötsligt sprida sig snabbare – och ett antal brandmän blev fast i brandområdet. Foto: SVT

Räddningspersonal omringad av skogsbranden – räddades med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällens vattenbombning vid Trängslet i Älvdalen spred sig plötsligt branden – och släckningspersonal blev instängd bakom ett tjockt rökmoln i brandområdet.

En toppbrand blossade upp bland trädtopparna i Trängslets sydöstra brandområde under söndagseftermiddagen. En del av området fick utrymmas och räddningstjänsten tog hjälp av helikoptrar som vattenbombade området.

Vattenbombningen gav dock mycket liten effekt och branden spred sig extremt snabbt, vilket gjorde att fyra personer ur räddningstjänstens personalstyrka blev kvar i den tjocka röken framför branden.

Skogsbranden i Trängslet

– Då fick vi ta hjälp av försvarsmakten och helikoptrarna här som gick ner och kunde plocka upp personerna, säger räddningschef Johan Szymanski under måndagsmorgonen.

Ambulans och ambulanshelikopter kom till platsen men ingen av dem som fastnat i röken behövde någon vård.

”Vår plan för evakuering fungerade”

Johan Szymanski säger att detta ytterligare visar hur viktigt det är med planering – och att han är tacksam över att evakueringsplanen fungerade.

– Tack och lov var det ingen som kom till skada. Men det visar på vikten av goda förberedelser, god tillgång till resurser och samordning av dessa. Vi hade en plan för evakuering och den fungerade, säger han.

Behöver stärka kommunikationskanaler

Räddningstjänsten bedömer att incidenten orsakades av att sambanden, det vill säga kommunikationskanalerna, inte fungerade.

”Vi hade dålig täckning på mobil- och rakelnätet och tvingades använda olika kommunikationsmedel. Vi behöver stärka sambandet och kommer ta hit personal som jobbar med det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet