• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (3)

Nu lämnar de tyska brandmännen Dalarna

Publicerad

Är du ute och åker på vägarna mellan Dalarna och Småland i dag så kanske du ser en konvoj med ett tiotal brandbilar: Det är den tyska räddningsstyrkan som börjar sin resa tillbaka till Tyskland i dag.

Redan under söndagen tackades de 52 tyskarna av med dalahästar och applåder. Vid klockan tio i dag började resan hemåt efter en veckas släckningsarbete i Trängslet.

På resan kommer de passera Älvdalen, Mora, Falun, Borlänge, Ludvika, Örebro, Motala, Jönköping och till sist Skillingaryd i Småland där de ska slå läger för natten. I morgon går färden vidare på E4 och mot Öresundsbron.

Räddningschefen imponerad

Längs vägen väntas många sluta upp för att hylla tyskarna som betytt mycket för släckningsarbetet i Trängslet.

– Vi har haft så många svenska brandmän och soldater som vi kan men förstärkningen från Tyskland har varit avgörande, säger räddningschef Johan Szymanski.

Den tyska räddningsstyrkan har dessutom haft fordon som visat sig fungera väldigt bra för terrängen i Trängslet.

– Jag är väldigt imponerad över deras förmåga, säger Johan Szymanski.

Starta klippet för att höra den tyska räddningsledaren berätta om insatsen och se när konvojen vinkas av.

Här är vägen som den tyska räddningsstyrkan åker genom Sverige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet