Nu blir det fler lokala leverantörer till de kommunala köken i Mora Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Nu ska det bli fler lokala matleverantörer till Mora kommuns kök

Uppdaterad
Publicerad

Matvete istället för ris och lokalproducerat kött och potatis – det blir allt vanligare i de kommunala köken i Mora. 

– Eleverna blir mer och mer medvetna och frågar ganska ofta var köttet och potatisen kommer från. Då känns det bra att vi kan berätta att det kommer härifrån, säger Elisabeth Tomth som är kock på Morkarlbyhöjdens skola.

Mora kommun har tillsammans med Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro arbetat för att det ska bli mer lokala leverantörer till de kommunala köken.

Redan i dag använder sig Mora kommun av lokala leverantörer men en nyligen färdig upphandling av kött och chark, potatis, bröd och dryck medför att de kan öka inköpen från vissa leverantörer och att någon ny har tillkommit.

– Vi jobbar utifrån livsmedelsstrategin som bland annat handlar om att ta varor så nära som möjligt. Det stärker både företagsamheten på orten och miljön, berättar Andreas Hermansson som är kostchef i Mora kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.