Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Jarl (C) och Sebastian Karlberg (S) om Region Dalarnas försök att ta ett omtag på den krisdrabbad psykiatrin. Foto: Torbjörn Påhlman /SVT

Regionen gör omtag – personalen ska vara med och utforma krisdrabbad psykiatri

Uppdaterad
Publicerad

Dalasamverkan har bestämt att Region Dalarna under våren ska ta nya tag för att skapa bättre arbetsmiljö och korta köerna till vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatrin. Politikerna bjuder nu in chefer och övrig personal till ett utvecklingsarbete där också politiken ska delta.

Den senaste tidens medierapportering har belyst de stora problem som råder inom regionens psykiatriverksamhet och många patienter och anhöriga har klagat på att de inte får den hjälp de har rätt till.

Vi på SVT Dalarna har granskat öppenvårdspsykiatrin i Falun och visat på långa köer till behandling. Vi har också pratat med personal som berättar om patienter som inte får den vård de har rätt till och om köer till behandlingar som inte finns.

– Det är såklart väldigt beklagligt, säger ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden Sofia Jarl (C), men betonar att det inom verksamheterna pågår ett arbete med att bli bättre på vårdflöden och metoder.

Patienter har beskrivit bristande uppföljning av medicinering och att de inte fått någon vårdplan. Även sådana förbättringar är en del i det förändringsarbete som redan pågår enligt Sofia Jarl som tror det är jätteviktigt att regionen nu tar vara på den kunskap och engagemang som finns. 

Än så länge finns inga närmare detaljer kring former och detaljer kring det nya utvecklingsarbetet. Men oppositionen välkomnar initiativet.

– Nyckeln till framgång är att man lyssnar på personalen, säger oppositionsrådet Sebastian Karlberg (S), i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet