Ludvika kan få en akutmottagning till årsskiftet. Här finns vården i länet idag – reportern förklarar i videoklippet. Foto: Bertil Ericson / TT

Akuten i Ludvika kan öppna redan till årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

En akutmottagning i någon form väntas öppna i Ludvika till årsskiftet. Det säger regionrådet Ulf Berg (M) till Dalarnas Tidningar.

Det var i våras som regionstyrelsen beslutade om att utreda hur det skulle kunna fungera att öppna en akutmottagning i Ludvika – liknande den som finns i Avesta. I dagsläget finns endast en jourmottagning i kommunen.

Nu säger regionrådet Ulf Berg (M) att visionen om en akut i Ludvika kan vara verklighet till årsskiftet, det var dt.se först att rapportera om.

Närakuten i Ludvika

– Vi jobbar efter den hypotesen, att vi ska kunna öppna då. Det är lite riskanalyser kvar att göra, men jag är optimist. Just nu ser vi ingen tuva på vägen.

I slutet på augusti ska möte om riskanalysen hållas.

Inte som i Mora och Falun

Ulf Berg poängterar att akutmottagningen i Ludvika inte går att jämföra med dem i Falun och Mora. Men han hoppas att inte lika många patienter ska behöva åka från Ludvika och Smedjebacken för att få vård någon annanstans.

– Bra labbverksamhet och röntgen är viktigt för att det ska fungera, säger regionrådet till SVT Dalarna.

Svårt med rekrytering

Tidigare har det hörts röster från oppositionsråd och områdessamordnaren vid Ludvika lasarett om att det kan bli svårt att rekrytera om jourmottagningen görs om till en akutmottagning.

På personalfrågan svarar Ulf Berg (M) att han tror på att människor blir mer sugna på att komma till Ludvika och jobba om man ser att det satsas, som i detta fallet på vården, och på ett utvecklande av samhället.

– Om vi klargör att att vi vill utveckla, så kommer folk att komma. Och om det är roligt att jobba här så sprider det sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Ludvika

Mer i ämnet