• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Ny attack på tamboskap

Tre tamdjur dödade inom Gimmenreviret – misstänks vara vargattack.

På måndagsmorgonen hittade en djurägare tre djur döda i hagen, inom vargreviret Gimmen mellan Insjön och Sågmyra. Det handlar om en vargattack, skriver tidningen dt.se. Det är ett av en rad angrepp inom reviret den senaste tiden. Som SVT berättat inträffade två vargattacker under helgen för två veckor sedan i Insjönområdet.

Jaktkonflikt

Länsstyrelsen i Dalarna beslutade om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret, men beslutet överklagades för att det skulle innebära stor risk att en av vargarna i ett föräldrapar blir skjuten. Alfahannen i reviret anses också särskilt genetiskt viktig för vargstammen.

Jakten fick dock fortgå, men har ännu inte genomförts eftersom jägarna bojkottade jakten om de inte fick fälla ytterligare två vargar.

Troligen samma

Rovdjurshandläggaren Lena Berg på Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Dalarna menar att det sannolikt är samma varg som i den senaste attacken. Hon gissar att det finns runt tre vuxna vargar i Gimmenreviret just nu, och möjligen ett eller ett par årsgamla djur som ännu inte utvandrat från sitt födelserevir.

– När det gäller årsvalpar, det vill säga valpar som är födda i år, så kan och bör de vara flera.

Det är inte ovanligt med kullar på 4-6 valpar.

– Om det finns valpar födda i år är de nu cirka 3 månader gamla och är inte med vid jakter eller angrepp på tamdjur. De är alldeles för små för det ännu och helt beroende av de vuxna, säger Lena Berg.

Först när det kommit spårsnö kan man säga med större säkerhet hur många vargarna är i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer