Foto: SVT

Ny organisation föreslås för psykiatrin – psykakuten kan flyttas från Säter till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 februari tar hälso- och sjukvårdsnämnden ställning till ett förslag om en omorganisation av psykiatrin i Dalarna. Bland annat föreslås jourmottagningen, den så kallade psykakuten, flytta från Säter till Falun.

Förslaget gällande omorganisation av psykiatrins heldygnsvård och flytt av jourmottagning från Säter till Falun har, enligt Region Dalarna, som syfte att stärka patientsäkerheten för de svårast psykiskt sjuka. Enligt regionen är det vanligt att de som söker akut hjälp för psykiska besvär också har andra sjukdomar där bland annat förgiftningsproblematik och dålig fysisk hälsa bidrar till att det totala vårdbehovet ökar.

– Vi har sett att de svårast psykiskt sjuka behöver ha nära till både psykiatriskt och somatiskt omhändertagande, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef psykiatri, Region Dalarna.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Idag finns två psykiatriska kliniker i Säter – rättspsykiatrin och allmänpsykiatrin med en jourmottagning, den så kallade psykakuten. Man har också en ECT-enhet för elbehandlingar som bemannas av läkare från Falun. I Falun finns också allmänpsykiatrin med totalt 28 vårdplatser varav hälften är till beroendevård.

Ingen psykiatrisk kompetens på vanliga akuten idag

Idag har Falu lasaretts akutavdelning inte tillgång till psykiatrisk kompetens. Akuten i Falun har cirka 200 besök per dygn, där en av tio är av psykiatrisk karaktär. Den psykiatriska akuten i Säter har i snitt sju besök per dygn.

– Det betyder att där patienterna oftast söker psykiatrisk vård idag kan de inte få den, utan de hänvisas till jourmottagning i Säter. Det kan medföra både en patientsäkerhetsrisk under transport och ett onödigt lidande för patienten, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef psykiatri, Region Dalarna.

Det nya förslaget

Det nya förslaget innebär även att ECT-enheten för elbehandlingar flyttas till Falun. Allmänpsykiatrin i Säter ska, enligt förslaget, ha kvar två avdelningar med totalt cirka 26 vårdplatser och rättspsykiatrin utökas från dagens 70 till 78 vårdplatser.

Förslaget ska behandlas av hälso- och sjukvårdsnämnden den 23 februari.

Så här ser förslaget gällande omorganisation ut:

• Anpassning av heldygnsvården för att bedriva effektiv och säker vård

• Flytt av psykiatrisk jourmottagning från Säter till Falun

• Flytt av ECT-enheten från Säter till Falun

• Flytt av vissa vårdplatser från Säter till Falun för att kunna lägga in patienter som söker akut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet