Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nuvarande psykiatriska jourmottagningen i Säter kan innebära en risk och onödigt lidande för patienten. Se mer om flytten i klippet i ovan. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Beslutet taget: Psykakuten flyttas från Säter till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Psykakuten i Dalarna ska flyttas från Säters sjukhus till Falu lasarett. Det beslöt majoriteten i regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd vid sitt sammanträde på tisdagen. Oppositionen reserverade sig mot beslutet och hävdar att det inte är utrett vad konsekvenserna blir för den övriga verksamheten vid Säters sjukhus.

Enligt förslaget är det cirka 20 personer varje dygn som söker vård vid Falu lasarett och är i behov av psykiatrisk vård. När dessa hänvisas till den nuvarande psykiatriska jourmottagningen i Säter så innebär det, enligt utredningen, en risk och onödigt lidande för patienten.

Men den slutsatsen delas inte av Säters kommunalråd Mats Nilsson (S) som är kritisk till en ökad centralisering av vården i Dalarna. Istället för att flytta psykakuten från Säter tycker han att man ska ha en ökad dialog med polisen för att få dem att i högre grad köra personer som behöver psykiatrisk vård till Säters sjukhus och inte till Falu lasarett. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer