Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla myndigheter och organisationer är emot det här” – hör Astor Eriksson för Kommitén Rädda Västerdalälvden som överklagat domen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ny rättegång väntas om kraftverksbygget i Ejforsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntas en ny rättegång om det omdiskuterade bygget av en kraftstation i Ejforsen norr om Sälen.

– Den här älven är en skatt att bevara, säger Astor Eriksson för Kommittén Rädda Västerdalälven som är en av organisationerna som överklagat domen.

Transtrands Besparingsskog fick nyligen ett överraskade klartecken från Mark- och miljödomstolen att rusta det nedlagda kraftverket som ligger i den skyddade övre delen av Västerdalälven. Men nu har både Naturskyddsföreningen och Kommittén Rädda Västerdalälven överklagat domen.

– Alla myndigheter och organisationer är emot det här. Vi menar att det här skulle bli första steget mot en större utbyggnad av Västerdalälven, säger Astor Eriksson som bor i Yttermalung och som är kommitténs lokala ombud.

”Handlar inte om det”

Transtrands Besparingsskog tillbakavisar dock farhågorna om att det är första steget för en fortsatt utbyggnad av kraftverk i Västerdalälven.

– Det handlar inte om det. Det är en uppbyggnad av en delvis befintlig kraftstation och ett sätt för oss att ta vara på de resurser som finns i vårt område. Resten av älven är ju redan skyddad från utbyggnad idag, säger Fredrik Eriksson, förvaltare vid Transtrands Besparingsskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet