”Det första de får se av Älvdalen är älvdalskan. Det är helt fantastiskt”, säger Björn Rehnström. Se mer i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

Ny vägskylt på älvdalska sätts upp i Älvdalen – men erkännandet som språk dröjer

Uppdaterad
Publicerad

En välkomstskylt och en nyutgiven ordbok på älvdalska är bara några milstolpar som föreningen Ulum Dalska passerat senaste tiden. Digitala språkkurser har också lockat och kanske har älvdalskan mer medvind än på länge.

Men något språk är det inte, inte än åtminstone. Det är en milstolpe som är kvar, berättar Björn Rehnström som är sekreterare i Ulum Dalska.

– Europarådet har erkänt det och vi förstår inte varför svenska regeringen inte gör det. Men de kommer att ändra sig, säger Björn Rehnström.

Älvdalska

Han flyttade till Älvdalen på 70-talet som lokalredaktör och har sedan dess kämpat för språkets överlevnad och erkännande.

“Framtiden för språket är ljus”

Emil Eriksson är uppvuxen i bygden och engagerar sig i föreningen, speciellt i ett projekt riktat mot barn och unga.

– Kommunen har som mål att 30 procent av alla niondeklassare ska prata älvdalska till år 2030, så framtiden för språket är ljus, säger han.

Den nya välkomstskylten där det står ”Välkommen till Älvdalen” kommer sättas upp under året. Skylten som visas i inslaget kommer troligtvis justeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet