Här får du höra både älvdalska och reporter-Gunillas egna Limamål. Foto: SVT

Rusning till klassrummet när älvdalskan kom på schemat

Uppdaterad
Publicerad

När Älvdalsskolan erbjöd älvdalska på schemat för högstadieeleverna så blev det rusning – över 80 elever anmälde intresse.

Älvdalskan talas idag av uppemot 3000 personer, framför allt i Älvdalen. Språket har räknats som en svensk dialekt, men idag betraktas den av många som ett eget nordiskt språk.

Mångmiljonstöd från Allmänna Arvsfonden

– Vi har länge velat göra detta, men inte haft tillräckligt ekonomi, men nu har vi fått sju miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden, som ska gå till undervisning, säger projektledare Ing-Marie Bergman.

Det är framförallt många äldre som talar älvdalska, men nu har det också blivit populärt hos de yngre.

”Gäller att ta chansen”

– Det är kul med språk och det gäller att ta chansen när man kan lära sig språket, säger Luca Freyer som flyttade till Älvdalens kommun för sex år sedan.

Frida Martinsson tycker det ska bli kul att prata med de som kunnat det länge och att hon också nu kommer att vara en del av älvdalskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älvdalska

Mer i ämnet