Ny yrkeshögskola i robotteknik startar i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten startar en ny yrkeshögskola i Mora. 15 platser finns på den nya utbildningen i robot- och CNC-teknik.

Under tisdagen blev det klart att Mora kommun fått sin ansökan om att bedriva yrkeshögskola godkänd. Det handlar om ett ettårig yrkeshögskoleutbildning i Robot- och CNC-teknik. CNC-teknik är datorteknik som styr verkstadsmaskiner.

Brist på kompetent personal

Den nya utbildningen som startar till hösten har 15 platser och utbildningen bedrivs i nära samarbete med tillverkningsindustrin.

Enligt Yrkeshögskolan råder det stor brist på kompetent personal inom branschen och förhoppningen är att utbildningen ska underlätta rekryteringen för branschen i Mora framöver.

”Ett mycket glädjande besked”

Utbildningen är eftergymnasial och personer från hela Sverige kan söka.

– Ett mycket glädjande besked och som kommer att bli en mycket viktig del i kompetensförsörjningen, inte bara för Mora utan även för hela Dalarna. Vi tror även att utbildningen kommer att locka personer utanför Dalarna, säger Peo Sjöberg, projektledare vid Industriellt Utvecklingscenter i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.