Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har inte haft hela bilden” – grundskolechefen om hur det nya arbetsättet ska ge färre hemmasittare. Foto: SVT

Nytt arbetssätt ska ge färre hemmasittare i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Genom att upptäcka elever som har problem med hög frånvaro på ett tidigt stadium så hoppas Falu kommun att kunna minska antalet så kallade hemmasittare.

När en elev har 100 procent skolfrånvaro och blir en så kallad hemmasittare, är situationen svår att komma till rätta med. Fenomenet har diskuterats flitigt på senare år och nu har barn- och utbildningsnämnden i Falun klubbat ett nytt arbetssätt för att komma till rätta med problemet.

– Antalet barn som inte går till skolan alls är ganska litet. Däremot har vi ganska många barn som har en hög frånvaro som kan bli problematisk, och i förlängningen leda till hemmasitteri. Det är såväl nämndens, som förvaltningens vilja att sätta in åtgärder och påverka sådana fall så tidigt som möjligt, precis i enlighet med tänket kring ”tillsammans för varje barn”, säger Björn Ljungqvist (M), nämndordförande.

Gustaf Malmberg, är grundskolechef i Falu kommun:

– Från förvaltningens sida kan vi nu se vilka skolenheter och vilka rektorer som har utmaningar med problemskapande frånvaro och stötta dem och kunna prioritera medel och resurser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer