Avloppet som rinner ut i Tandån måste även renas från kväve menar Naturvårdsverket som nu underkänner kommunens investeringsplaner för reningen av Sälens avloppsvatten. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Nya krav på rening av avloppet i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya hårda krav från flera håll på att avloppet från turisterna i Sälenfjällen måste renas bättre.

Kommunen kan nu tvingas välja mellan att göra extra investeringar på närmare 50 miljoner kronor eller att skicka ut sämre renat avlopp i Dalälven, för att kringå reglerna.

 – Vi ska inte lorta ner, säger Kurt Podgorski (S) ordförande för Vatten och avfall i Malung-Sälen, Vamas.

Byggboom i området

Jättejobbet med bygga den nya charterflygplatsen i Sälenfjällen är igång och det har fört med sig en annan enorm byggboom i området.

Det byggs mängder av lägenheter och fritidshus, massor av nya turister väntas och nu kommer stenhårda nya krav på att avloppsreningen i fjällområdet därför måste bli bättre.

Saknar biologisk rening

Reningsverket i Tandådalen intill flygplatsen har redan, av EU, pekats ut som ett av de 13 sämsta i landet. Verket saknar biologisk rening, det måste byggas om och det kommunala avfallsbolaget planerar därför stora investeringar i Sälenområdet för att uppfylla bland annat det här kravet.

 – Vi kommer att satsa 250 miljoner kronor de närmaste åren. Vi är en kommun med 10.000 invånare men måste nu säkerställa detta för 100.000 personer, säger Kurt Podgorski (S) ordförande i Vamas som är det kommunala avfallsbolaget.

Och det räcker ändå troligen inte.

Klart inom två år

Planerna på ombyggnationen vid Tandådalens reningsverk är en direkt följd av att EU inte godkänner verket. Nu finns biologiskt rening med i byggplanerna och det nya reningsverket kan stå klart inom två år.

Biologisk rening räcker inte

Men nu underkänner naturvårdsverket avloppsplanerna i Tandådalen och menar att det inte räcker med biologisk rening utan att det dessutom måste till en rening av allt kväve som finns i avloppet.

Ett krav som är ovanligt i den här delen av Dalarna.

 – Det kommer att fördyra investeringen. Det kan bli kanske 300 miljoner kronor, säger Kurt Podgorski (S).

50 miljoner dyrare

Kraven på kväverening av avloppet på den här västra sidan om fjället kan alltså kosta ytterligare uppemot 50 miljoner kronor.

Många andra avlopp från länet – även vattnet från det andra reningsverket i Sälenområdet – hamnar i Dalälven som leds österut och senare hamnar i Bottenhavet. Då finns inget krav på kväverening.

Men just i Tandådalen lutar det så att säga åt andra hållet – västerut. Avloppsvattnet från Tandådalen hamnar istället i Tandån som senare rinner ut i Klarälven och senare ut i havet på västkusten – i Skagerrak. Och för sånt avlopp krävs den här dyra kvävereningen.

Ifrågasätter kravet

 – Vi ska inte lorta ner. Vi gör det här om det är motiverat, säger Kurt Podgorski som ändå ifrågasätter nyttan av en sådan rening av vattnet från fjällen.

 – Problem med kväveutsläpp förknippar man mest med jordbruksbygder i södra Sverige. Jag har svårt att se att det sker några stora kväveutsläpp från området kring Tandådalen, säger Kurt Podgorski (S).

Leda ut i Dalälven

Ett alternativ som diskuteras för att slippa den extra mångmiljonsatsningen är att helt enkelt att strunta i att satsa i Tandådalen och istället pumpa över allt avlopp från den delen av fjället till det andra reningsverket i Sälfjället i den östra delen av Sälenfjällen.

Så görs delvis redan i dag.

Då kringgår man reglerna eftersom det inte krävs någon kväverening för reningsverket i Sälfjället eftersom det vattnet går ut i Dalälven.

Späder på kritiken

Men samtidigt blir ju då avloppet från fjället sämre renat – kvävet finns ju kvar. Och det kan vara något som riskerar att späda på kritiken mot att själva flygplatsbygget i Sälen motverkar miljön.

 – Det finns mycket positivt att göra för miljön. Jag kan ju inte säga att flyg direkt är något sådant. Men det går ju att parera eventuellt negativa effekter av flygplatsen med att se till att allt annat sköts riktigt, säger Kurt Podgorski (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.