Christer Carlsson (M) ifrågasätter beslutet att patienter nattetid ska få åka taxi istället för sjuktransport.

Oppositionen kritisk till att sjuktransporter läggs ner

Publicerad

Oppositionen i landstinget är kritisk till beslutet att nattetid låta patienter åka taxi istället för med de speciellt utrustade sjuktransportbilarna.

Från den första juni ska tre sjuktransporter som i dag utgår från Falun, Ludvika och Mora inte användas på natten längre.

– Då kommer ambulanserna användas mer för liggande transporter och det blir risk för att det medför förseningar för de akuta transporterna, säger oppositionsrådet Christer Carlsson (M).

Kritiserar helikoptersatsning

Christer Carlsson ifrågasätter hur majoriteten kan satsa 40 miljoner om året på ambulanshelikoptern samtidigt som de menar att det är nödvändigt att spara en miljon på att ställa in sjuktransporterna nattetid.

Landstingsrådet Elin Norén (S) försvarar helikoptersatsningen.

– Den räddar liv och möjliggör snabb behandling av svårt sjuka patienter, säger hon. 

Ska inte belasta ambulansen

Förslaget om att ställa in sjuktransporterna på natten kommer från ambulansledningen som behöver spara pengar efter att ambulanssjuksköterskorna snart får ett avtal med kortare arbetstid. Enligt den utredning som gjorts ska de inställda sjuktransporterna inte betyda mer uppdrag för ambulanserna.

– Den bedömning som gjorts är att man nattetid kan klara de här transporterna med privata taxibilar, säger Elin Norén.

TV: Se inslaget om oppositionens kritik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer