Ordförande i kyrkofullmäktige ångrar beslutet att låta gravarna i Avesta växa igen

Uppdaterad
Publicerad

Gräset växer högt på mer än en tredjedel av gravarna på Avesta kyrkogård.

Det är en följd av att församlingen börjat ta betalt för gräsklippningen – och slutat klippa de gravar som ingen betalar grundskötselavgift för.

Nu ångrar kyrkofullmäktiges ordförande beslutet.

De nya reglerna trädde i kraft vid årsskiftet och gäller både Avestas och Grytnäs församlingar, som utgör Avesta-Grytnäs pastorat. 

Sedan dess har personalen på kyrkogården tvingats att klippa runt gravarna istället för att som tidigare klippa över dem.  

– Det tar både längre tid och är mycket krångligare, och det blir dessutom dyrare ett tag nu tills det blir bra, säger Lars-Anders Johansson, kanslist på begravningsverksamheten i Avesta-Grytnäs pastorat.  

På Avestas kyrkogård finns 2 900 gravar. 1 100 av dem har ingen grundskötsel idag. Och på de gravarna har gräset inte klippts alls i år.  

Grytnäs församling har 1 300 gravar. 200 står utan grundskötsel.  

Vikande intäkter bakom beslutet

Enligt Lars-Åke Lönnberg, ordförande i Avesta-Grytnäs pastorats kyrkofullmäktige, är orsaken till att församlingarna börjat ta betalt rent ekonomisk. Han förklarar att församlingen tappar medlemmar och har vikande intäkter.  

Syftet med att låta gräset växa på gravarna är att driva fler till betalning.

Begravningsavgiften inte avsedd för enskilda gravplatser

Skötseln av kyrkogården finansieras av begravningsavgiften. Men begravningsavgiften får enligt lag inte användas till att sköta enskilda gravplatser. Vissa församlingar låter därför kyrkoavgiften finansiera klippningen på gravarna. Avesta-Grytnäs har beslutat att inte göra så.

– Vi stod inför valet att eventuellt säga upp nån ur personalen eller att ta en avgift. För kostnaden är några hundra tusen, säger Lars-Åke Lönnberg.  

Men nu ångrar Lönnberg beslutet och öppnar för en möjlig förändring.  

Skillnad mellan kyrkoavgift och begravningsavgift

Kyrkoavgiften betalas av medlemmar i Svenska kyrkan. Största delen av kyrkoavgiften går till arbetet i församlingarna. Hur mycket man betalar i kyrkoavgift beror dels på ens inkomst och dels på vilken församling man tillhör. Kyrkoavgiften kan man komma undan om man lämnar Svenska kyrkan.

Begravningsavgiften betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion. Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Avgiftssatsen för 2019 är 25,3 öre per hundralapp. För en person som tjänar 250 000 kr om året innebär det en avgift om 633 kr per år, eller knappt 53 kr per månad.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.