Osman är redo för jobb

Uppdaterad
Publicerad
Cirka 800 anhöriginvandrare från Somalia väntas till Borlänge inom kort och arbetsförmedlingen gör sig nu redo att möta de nya svenskarna.

Många somalier i Borlänge går just nu i väntans tider. För ett år sedan fick 4000 somalier uppehållstillstånd i Sverige som anhöriginvandrare, men fortfarande är 3000 kvar i hemlandet. Många befinner sig i Addis Abeba, där den svenska ambassaden finns. Här kan väntan på att få uppehållstillstånd dröja flera månader, en tid som skulle kunna användas bättre menar arbetsförmedlingen, som planerar att starta verksamhet på plats.

– Vi tror att om vi kan förbereda dom redan där, så finns flera vinster.Vi kan ta reda på vad dom arbetat med och matcha rätt här i Sverige, säger Mattias Wahlsten, som är samordnare för etableringsfrågor på Arbetsförmedlingen.

Kan det bli aktuellt att starta svenskundervisning också?

– Det kan vi inte utesluta, än så länge är inget klart.

800 somalier är på väg

I Borlänge bor i dag runt 2000 somalier och nu väntas ytterligare runt 800 somalier anhöriginvandra. En tillgång för kommunen, menar arbetsförmedlingen här, som är i topp i landet på att få just somalier i arbete. Av de 511 somalier som var inskrivna hos arbetsförmedlingen 2012, fick drygt 30 procent jobb.

Osman väntar på sin fru

Osman Farid i Borlänge tycker att han fått bra hjälp att komma in i det svenska samhället.

– Det är svårt att få jobb i Sverige, men jag har fått bra hjälp av kommunen att komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden. Jag har jobbat i två år nu och har bra referrenser, säger han.

Osman Farid är en av alla dem som väntar på att få anhöriga till Sverige. Han har sin fru i Addis Abeba.

– Jag hoppas att hon kommer hit snart, för livet är inte bra ensam, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala: Somalier i Borlänge

Mer i ämnet