Än lever hoppet om ungdomshoppbackar

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun hoppas på ungdomshoppbackar innan bygglovet går ut nästa år.

Trots att fem år har gått sedan det första spadtaget, trots att VM är avslutat sedan länge och trots alla nedlagda miljontals kronor, så är ungdomshoppbackarna i Falun fortfarande lika med en grusgrop. Och frågan om huruvida kommunen ska fortsätta lägga pengar på projektet delar kommuninnevånarna. Enligt kommundirektören Dan Nygren är ambitionen att ett bygge trots allt ska bli av.

– Vi har en arbetsgrupp som jobbar med det, men vi behöver finansiärer. Kommunen kan inte stå för hela kostanden, säger han.

Hoppbackarna i Falun

Men det gäller att komma igång snart, i juni 2016 går bygglovet av de fyra hoppbackarna ut.

– Vi hoppas att vi är igång till dess. Men det finns inget som talar för att vi inte kan få förlänga bygglovet om vi inte är igång då, säger kommundirektör Dan Nygren.

Detta har hänt

I juni 2010 blev det klart att Falun skulle få arrangera Skid-VM 2015. En knapp månad innan beslutet hade det första spadtaget till Lugnets nya ungdomsbackar tagits. Investeringen i ungdomsbackar skulle visa internationella skidförbundet, FIS, att Falun var beredd att satsa på backhoppning för ungdomar. En sådan satsning var också ett krav från FIS.

Fyra nya backar skulle byggas ämnade för ungdomsverksamhet. Markarbetet drog igång, men avbröts. Falu Kommunen meddelade att pengarna var slut. Fem miljoner kronor hade förarbetet kostat. 

I november 2012 planerade kommunalrådet Jonny Gahnshag att de fyra omdiskuterade ungdomsbackarna skulle byggas våren 2013. Men inte heller då blev det något bygge.

VM-arrangerades utan ungdomshoppbackar. Överskottet från VM blev 42 miljoner kronor. Cirka 14 miljoner går till Svenska skidförbundet och resten, drygt 27 miljoner, går till Falu kommun. Hur pengarna ska användas är ännu oklart, men viljan att bygga ungdomshoppbackar finns. Kostnaden för det ligger mellan 30 och 35 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppbackarna i Falun

Mer i ämnet