Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara för att parken stänger för publik så stannar inte vårt arbete”, förklarar parkchefen Pernilla Thalin och ber kodiakbjörnen Taquka att lägga sig ner. Foto: Sofie Lind/SVT

Snart stänger Orsa rovdjurspark – 47 djur ska få nytt hem: ”Ett pussel”

Uppdaterad
Publicerad

Orsa rovdjurspark stänger för besökare i början av november och planeringen för vart björnar, vargar, tigrar och snöleoparder ska ta vägen är i full gång.

Målet är att alla 47 individer ska få ett nytt hem under de kommande åren. Det är nämligen så lång tid det tar innan alla djur är flyttade och parken kan monteras ner.

De första djuren att flyttas är två brunbjörnar som ska till en park i England – det är dock en flytt som planerats redan innan beskedet om nedläggning av parken.

Orsa rovdjurspark

Ett pussel mellan europeiska djurparker

Arbetet är i gång med de övriga djuren. Det är mycket logistik och pappersarbete som ska göras innan en flytt kan ske.

– Det här är ett pussel mellan många djurparker runt om i Europa. När vi har stängt för besökare så kommer vi kunna fokusera på själva omplaceringsarbetet och träna de djur som behöver tränas på till exempel burträning, säger parkchefen Pernilla Thalin.

Kommer ni behöva avliva några djur?

– I dagsläget är det inte aktuellt då vi fokuserar på omplaceringar. Sedan är ju avlivningar en del av ansvaret då man är djurägare om till exempel djur blir sjuka, gamla eller mår dåligt av andra hälsoanledningar.

Oklart vad som sker framåt

Beskedet om parkens nedläggning offentliggjordes i början av året av de nya ägarna som tagit vid bolaget som äger parken. Rovdjursparken har gått med förlust de senaste åren, men vad som ska ske på markytan är fortfarande oklart.

För parkchefen innebär parkens nedläggning en viss sorg. Ett starkt minne från åren är när hon hämtade parkens kodiakbjörn Taquka på Arlanda.

– Det känns som en upplevelse som man inte kommer får vara med om igen. Jag har jobbat här länge och fått vara med om dess fantastiska utveckling, så det är jättetråkigt att vi lägger ner, säger Pernilla Thalin.

Brunbjörnen Felix är ett av djuren som snart ska få ett nytt hem när rovdjursparken i Orsa stänger. Foto: Sofie Lind/SVT

Se mer i klippet om vad som kommer hända med djuren i parken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet