Patienter avled på akuten i Mora efter sena förvarningar

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen vid Mora lasarett har under kort tid haft två händelser med dödlig utgång efter att personal fått sena larm eller ingen förvarning alls att patienter är på väg in med ambulans och ambulanshelikopter. Det här framgår i en avvikelserapport från Region Dalarna.

Vid en av händelserna åkte en patient som var akut sjuk med en ambulans i en timme, utan att akutpersonalen fick larm om det. Först när fordonet parkerade i ambulansgaraget vid Mora lasarett, fick personalen informationen.

Det resulterade i försenad behandling eftersom det bland annat saknades rätt kompetens på plats, och patienten avled.

Kräver tidigare förvarningar

Efter händelserna menar akutmottagningen att det krävs tidigare förvarningar från ambulanspersonal om att en patient är på väg in, eftersom akuten vill ta fram ett mottagande akut team och kunna jobba effektivt.

Akuten i Mora vill nu ha en förbättrad rutin kring larmen, genom att ambulanssjukvården eller helikopterverksamheten sammankallar till ett möte där man utarbetar en gemensam rutin för att underlätta mottagandet av patienter.

Skälet enligt ambulanspersonalen

Ambulanspersonalen uppger att skälet till de sena larmen var att de tvingats göra avsteg från gällande rutin på grund av ett pågående brandväggsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.