Hör Peter Hultqvist berätta om beslutet att inte ställa upp för omval i kongressen. Foto: Pontus Lundahl/Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist (S) lämnar ordförandeskapet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter 18 år på posten som ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Dalarna väljer nu Peter Hultqvist (S) att lämna den rollen.

Han gör det genom att inte ställa upp för omval när partiet håller val nästa gång i slutet av april.

Kombinerade ordförandeskap och ministerpost

Hultqvist har varit försvarsminister i regeringen 2014-2018, ett förtroende som har förnyats i och med den senaste regeringsförklaringen.

– Jag tycker att det ska gå att kombinera ett ministeruppdrag med att vara distriktsordförande, och jag tycker också att det är viktigt att de som sitter i regeringen har en lokal förankring på något sätt, berättar Hultqvist.

– Men däremot så känner jag att 18 år ger ett behov av nytänkande och förnyelse, det vill jag öppna upp för nu genom att lämna det här uppdraget.

Beslutet fattades innan valet

Hultqvist säger att förlusten i landstingsvalet (numera regionen) inte påverkade hans beslut över huvud taget, då beslutet var fattat sedan tidigare. Han vill inte heller spekulera i vem som kan komma att ta över ordförandeposten efter honom utan passar den frågan vidare till partiorganisationen.

– Jag tycker att det är dags för mig att överlåta till nya krafter. Det har varit spännande och stimulerande, men nu är det dags att lämna över till någon annan, säger Peter Hultqvist.

Fakta: Peter Hultqvists bakgrund (i urval)

  • 2014- : Försvarsminister i två Socialdemokratiskt ledda regeringar
  • 2006-2014: Riksdagsledamot
  • 2001-2019: Ordförande i Socialdemokraterna i Dalarna.
  • 1989-2006: Kommunalråd i Borlänge
  • 1977-1989: Journalist, bland annat på Dala-Demokraten
  • Född 1958, bosatt i Borlänge

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.