Polis i Dalarna häktad för grovt mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Dalarna har häktats misstänkt för grovt tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Brotten ska enligt Särskilda åklagarkammaren ha begåtts under de senaste 2,5 åren.

Brottet grovt tagande av muta har enligt häktningsframställan begåtts på en adress i Gävleborgs län där det ligger ett företag som har en verksamhet kopplad till polisens arbetsuppgifter. Båda brotten ska ha ägt rum någon gång mellan januari 2021 och november 2023.

Utreds av särskild åklagare

Fallet handläggs av en chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som tar hand om brott som begås av bland annat poliser.

Dalapolisen och muthärvan

Åklagaren vill inte kommentera ärendet på grund av förundersökningssekretessen och åklagaren kan därför inte heller svara på om fler personer misstänks för brott.

Inte heller polisens advokat vill kommentera häktningen.

– Jag vet vad det gäller. Jag har inga kommentarer, säger advokat Agneta Hillbom Tedeborg, när SVT ringer upp henne.

Förnekar brott

Eftersom det finns risk att den misstänkta polisen kan undanröja bevis eller försvåra sakens utredning häktas han med restriktioner.

Polisen har vidgått gärningarna till viss del men förnekar brott och har bestridit åklagarens häktningsyrkande.

Trolöshet mot huvudman innebär att man missbrukar sin förtroendeställning gentemot någon annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalapolisen och muthärvan

Mer i ämnet