Dalapolisen: ”Tuff miljö med god tillgång till vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndagen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Borlänge. Det var andra gången på bara ett halvår som en person skjutits ihjäl i samma stad.

Under årets första halvår sköts 23 personer ihjäl i Sverige. I Dalarna har det hänt två gånger inom loppet av ett halvår.

– Vi har sett att det varit många sådana här skjutningar runt om i landet. Borlänge och Dalarna har varit hyfsat förskonade från de allra grövsta brotten tidigare. Men nu har vi haft två stycken och bägge råkade inträffa i Borlänge, säger Mats Lagerblad, som är lokalpolisområdeschef i Borlänge.

Dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge 2019

11 januari var datumet då en man i 25-årsåldern sköts till döds i Kvarnsveden i Borlänge.

Den 8 juli sköts en man i 20-årsåldern ihjäl inte långt därifrån, vid Kupolenområdet. Polisen tror att det rör sig om en uppgörelse i kriminella kretsar.

Enligt polisen finns många vapen i omlopp i Dalarna. Hör mer om varför Dalarna har rejäla utmaningar vad gäller kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge 2019

Mer i ämnet