Polisen varnar för nya bedrägerier Foto: Isabell Höjman / TT/ Henrik Montgomery / TT

Polisen i Dalarna varnar för nya bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Dalarna varnar återigen för de så kallade vishing-bedrägerierna. Nyligen blev en person av med 400 000 kr vid ett bedrägerisamtal.

Det handlar om bedragare som påstår sig ringa från din bank, ett låneinstitut eller telefonbolag och försöker få dig att logga in på ditt bank-id eller din bankdosa. Efter det senaste fallet blev en person av med 400 000 kr.

– Inga seriösa aktörer verkar på detta sätt. Om någon ringer dig och uppmanar dig att logga in på din bankdosa eller bank-id kan du utgå från att det är en bedragare, hur trovärdig personen än låter. Det bästa är att bara lägga på luren, säger polisens utredare Matilda Eriksson Rehnberg.

Bedragare kopierar telefonnummer

Bedragare kan enligt polisen kopiera telefonnummer så att de ser ut ringa från din bank. Därför uppmanar nu polisen osäkra att lägga på luren och sedan ringa upp banken själv för att vara säker på vem man pratar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.