Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna, tycker att ordningsvakter är en bra lösning tills dess att fler poliser är utbildade. Foto: Sofie Lind

Polisen positiv till att ordningsvakter sköter polisjobb

Publicerad

Ordningsvakter ses i flera av Dalarnas kommuner som en nödlösning för att kompensera för polisbristen som råder i länet. En bra lösning tycker polisområdeschefen.

Polisbristen har gjort att nio av Dalarnas 15 kommuner antingen betalat eller övervägt att betala för väktare som ska övervaka allmänna platser. Det framgår av en enkät som SVT Nyheter Dalarna gjort bland kommunernas politiker.

– Jag tycker inte alls att det är OK att vi ska behöva lägga ut tiotusentals kronor på väktarbevakning – det är ju polisens uppgift, säger Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa.

Polisen positiv

Men polisområdeschefen i Dalarna, Lars Lindahl, ser inte problemet med väktarlösningen:

– Jag tycker att det här med ordningsvakter fungerar bra, säger han.

– Vi ska sträva efter att få fler poliser, de är mer mångsidiga och kan användas på ett bättre sätt. Men i det här mellanläget, där vi håller på att rekrytera men fortfarande inte har färdiga poliser på gatorna, tycker jag det här med ordningsvakter är bra.

Notan densamma enligt polisen

Notan för väktarna står skattebetalarna för. Samma skattebetalare som redan betalat en gång – för polisens kostnader. Men det resonemanget håller inte Lars Lindahl helt med om.

– Visst måste kommunerna betala lite mer men om man ser på skattebetalarnas totala nota så är det ju ingen skillnad om de betalar för fler poliser eller för ordningsvakter, säger Lars Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Polisbristen i Dalarna

Mer i ämnet