Orsa är en av kommunerna där det köpts in väktartjänster. Hör Orsabon Annmari berätta vad hon tycker om bristen på poliser. Foto: Anders Hansson/SVT

9 av 15 dalakommuner behöver väktare i brist på poliser

Publicerad

Polisbristen har gjort att nio av Dalarnas 15 kommuner antingen betalat eller övervägt att betala för väktare som ska övervaka allmänna platser. Det framgår av en enkät som vi här på SVT Nyheter Dalarna gjort bland kommunernas politiker.

Orsa är en av de kommuner som redan köpt in väktartjänster. Kommunalrådet Mikael Thalin (C) förklarar varför:

– Det var under förra sommaren som vi upplevde att polisbristen var så akut att vi behövde ha lite mer närvaro, framförallt på nätterna, säger Thalin. Vi köpte då in tjänster för att rondera och finnas plats här då, under några sommarmånader.

Men ska man inte kunna begära att polisen gör det jobbet?

– Jo, jag tycker inte alls att det är OK att vi ska behöva lägga ut tiotusentals kronor på väktarbevakning – det är ju polisens uppgift! säger Mikael Thalin.

100 000 kronor för väktare

Orsas väktarnota för förra sommaren slukade 100 000 kronor av skattebetalarnas pengar, samma skattebetalare som redan betalat en gång för att få poliser. Och även oppositionen i Orsa delar bilden av att det behövs mer polisnärvaro på orten.

– Orsa är ju en turistort och vi ökar ju vår befolkning här under sommaren och då behövs det mer resurser, men tyvärr så saknas det ju poliser då, säger oppositionens företrädare Anders Rosell (S).

Polisen har i och för sig ett litet kontor i Orsa, det ligger till och med i kommunhuset, men det är bara öppet en dag i veckan på måndagar mellan 9 och 15, med en timmes lunchstängt.

Kommuner som anlitat eller övervägt att anlita väktare för att komplettera polisens arbete:

Visa

Orsa – har anlitat – kostnad 2017: 100 000 kronor

Mora – har anlitat – kostnad 2017: ca 80 000 kronor

Malung-Sälen – har anlitat – kostnad 2017: 270 800 kronor

Gagnef – har anlitat – kostnad 2017: ”Inga stora kostnader”

Falun – har anlitat – kostnad 2017: Svårt att uppskatta detta på kort tid. Det vi vet är att det är ökade kostnader för kommunen, samt också för privata fastighetsägare och handlare.

Rättvik – har anlitat

Avesta – har övervägt att anlita

Borlänge – har övervägt att anlita

Vansbro – har övervägt att anlita

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Polisbristen i Dalarna

Mer i ämnet