Tusentals nya poliser – så vill (S) och (M) lösa bristen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Med 10 000 nyanställda poliser vill riksdagsledamöterna Carl-Oskar Bohlin (M) och Maria Strömkvist (S) lösa polisbristen till år 2024. För att göra yrket mer attraktivt tror Bohlin på bättre villkor, medan Strömkvist ger som förslag att återskapa polisutbildningen i Ludvika.

Förtvivlade kommunalråd, inköpta väktartjänster och en oro kring allt för få poliser. Så har svaren sett ut i en enkät som SVT Nyheter Dalarna gjort med frågor till länets kommunalråd. Och så har det även låtit när vi varit på plats i olika kommuner.

”Det är oerhört bekymmersamt”

De två riksdagsledamöterna Carl-Oskar Bohlin (M) och Maria Strömkvist (S), som under måndagen möttes för att debattera polisbristen under ledning av SVT, medger att det är en oroväckande situation – och var tydligt överens om att något måste göras.

Polisbristen i Dalarna

– Jag tycker att det är oerhört bekymmersamt när man ser att samhället inte ens klarar av sitt grundläggande uppdrag att garantera trygghet oavsett var i Dalarna, eller Sverige, man bor, säger Bohlin.

– Jag håller med. Vi har ju hört det här från våra kommunalråd och även från medborgare och vi har också träffat polisen som säger samma sak, att de inte räcker till, säger Strömkvist.

Vill lösa situationen med 10 000 nya poliser till år 2024

Flera kommuner i länet har i dag köpt in väktartjänster till följd av bristen på poliser. Något som Bohlin menar kan vara en akut lösning, men som han inte tycker är något det bör satsas på i längden. Strömkvist håller med om att väktare kan fungera tillfälligt, men anser att polisnärvaro ökar tryggheten hos medborgarna betydligt mer än väktare. I längden har de båda en liknande bild av hur bristen ska lösas – genom en ökning med 10 000 nya poliser till år 2024. Hur de vill göra polisutbildningen attraktiv igen, för att på så sätt locka ett stort antal nya sökande, kan du höra i debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbristen i Dalarna

Mer i ämnet