Kommenderingschef Mats Lagerblad och stabschef Thomas Hellgren. Foto: SVT

Polisen redo för 1 maj i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen börjar nu bli klar med planeringen inför Första maj-firandet i Ludvika. Med hjälp av inlånade poliser från andra delar av landet säger man sig ha läget under kontroll.

Dalapolisen har också erfarenhet då det här är tredje året i rad som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i Dalarna på första maj.

Precis som tidigare år, i Borlänge 2016 och i Falun förra året, kommer många motdemonstranter att finnas på plats.

Dalarna – 1 maj Ludvika

”Jättemånga poliser”

Vid en presskonferens på torsdagen fick polisens stabschef Thomas Hellgren frågan hur många poliser som kommer att finnas på plats i Ludvika, men någon siffra ville han inte uppge.

– Det kommer att vara jättemånga poliser där, säger han. 

Ska använda drönare

 Polisen kommer också att ha hjälp av kameror, kroppsburna, fast uppsatta och drönare.

Kommenderingschefen Mats Lagerblad, som också är lokalpolisområdeschef i Dalarna, påpekar man kommer att ha nolltolerans mot alla.

– Det faktum att man fått tillstånd betyder inte att man har fritt spelrum att agera hur som helst, säger han.

Ludvika 1 maj

Det är totalt nio partier och organisationer som fått tillstånd att manifestera i Ludvika på Första maj; Socialdemokraterna, SSU, S-kvinnorna, Byggnads, Kommunal, Dalarna mot rasism, Kommunistiska partier, Svenska kyrkan och Nordiska motståndsrörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Ludvika

Mer i ämnet