Tre år efter dödsolyckan – polisutredningen inte klar

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart tre år sedan två män dog på sitt jobb på Sandvik i Sandviken.

Fortfarande är polisutredningen inte klar och den rättsliga processen har fördröjts.

Det var i juni månad 2011 som två anställda på Sandvik i Sandviken kom till jobbet som vanligt. Men de två männen kom aldrig hem igen.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Männen kvävdes till döds efter att gasen argon läckt ut i en källare. En gas som tränger undan allt syre och döden blev omedelbar.

Men hur kunde argongasen läcka ut och vem är ansvarig? Frågor som behöver ett svar och Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och gjort en anmälan om misstänkt brott om vållande till annans död.

Den åtalsanmälan kom in till polis och åklagare ett år och fyra månader efter olyckan. Nu har det snart gått tre år sedan den ödesdigra dagen och ännu är polisutredningen inte färdig.

Hos Gävleborgspolisen är man väl medveten om att Sandvikärendet har tagit orimligt lång tid. Men den ansvarige chefen förklarar det med att arbetsmiljöbrotten är komplexa att utreda samtidigt som det finns få poliser med specialistkunskaper på området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Mer i ämnet