Säkerhetschef kritisk till segdragen rättsprocess

Uppdaterad
Publicerad

”Det är olyckligt för alla inblandade att den rättsliga processen tar så lång tid”

Gävledala har tidigare berättat om den segdragna polisutredningen som gäller den arbetsolycka som skedde på Sandviks dotterbolag SMT för nästan tre år sen. Två anställda avled på sitt jobb i en gasolycka och nu kommenterar företaget orsakerna till olyckan. Men företagets säkerhetsansvarige är kritisk till att brottsutredningen drar ut på tiden. 

Det är Sandviks dotterbolag SMT, Sandvik Materials Technology, som är misstänkt i den brottsutredningen som pågår om olyckan då två anställda avled på sitt jobb i juni 2011.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Brister i arbesmiljön

Arbetsmiljöverket har tidigare kommit fram till att SMT inte följde arbetsmiljölagen på alla punkter och har därför lämnat över ärendet till åklagare.

Det gjordes för 1,5 år sedan, men därefter har nästan ingenting hänt. På det misstänkta företaget SMT är man bekymrade över den segdragna processen.

– Det är olyckligt för alla inblandade att den rättsliga processen tar så lång tid, sen är det ju självklart en händelse som anhöriga, kollegor och vänner aldrig kommer att glömma, men den rättsliga processen måste man säkerställa att den går så fort som möjligt, säger Christian Hörnkvist som är ansvarig chef för säkerheten.

En rad åtgärder gjorda

Men SMT gjorde direkt efter olyckan en egen utredning, som kom fram till att det var en läckande argongas som orsakade männens död. Och trots den segdragna rättsprocessen så har företaget gjort allt för att en liknande olycka inte ska hända igen.

Företaget har nu både fasta och personburna syrgasmätare där de har förhöjd risk. De har också installerat ventilation i lokalerna och satsat på utbildning för att höja medvetenheten om riskerna.

Är dessa åtgärderna tillräckliga så att en liknande olycka inte inträffar igen?

– Ja vi anser att vi har så högt skydd att det inte ska kunna inträffa igen, säger Christian Hörnkvist.

Hade ni en dålig säkerhet innan?

– Nej det tycker jag inte, men däremot är det ett kontinuerligt arbete som man alltid måste göra eftersom riskbilden förändras.

Var det där ni hade brustit eftersom två människor dog?

– Den här risken var svår att identifiera, det var ganska osannolikt det som inträffade. 

Rättsäkerheten sämre

Men även om företaget gjort sin läxa så krävs det att ansvarsfrågan utreds rättsligt och säkerhetsansvarige Christian Hörnkvist menar att ju längre tiden går så ökar risken att människor glömmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckan på SMT i Sandviken

Mer i ämnet