Mikael Rosén, oppositionsråd i Falun kommun, anklagas nu för att ha mobbat och kränkt tjänstemannen Inger Klangebo. Idag lämnar hon in en anmälan mot honom och sjukskriver sig med omedelbar verkan. Foto: Falu kommun

Politiker anmäld för mobbning – nu ska händelsen utredas

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom Falu kommun anmälde en politiker för mobbning och kränkande särbehandling

Falu kommun har beslutat att inleda en utredning efter att Inger Klangebo, förvaltningschef vid Falu kommuns ledningsförvaltning, anmält oppositionsrådet Mikael Rosén för mobbning och kränkande särbehandling.

Det var under torsdagen som Inger Klangebo, meddelade att hon anmält Mikael Rosén. I ett pressmeddelande skrev Klagebo att Rosén ska ha uttryckt sig nedlåtande i olika forum utan att hon haft möjlighet att försvara sig. Händelserna ska ha ökat i frekvens, varför Klangebo valt att anmäla Rosén.

Dalarna – Storbråk inom Falu kommun

LÄS MER: Hög tjänsteman anmäler politiker för kränkande särbehandling

Refererar till fullmäktige

En av händelserna som Klangebo refererar till är torsdagens möte i kommunfullmäktige. Inger Klangebo skriver följande i sitt pressmeddelande:

”...han tror att jag fått pengar utbetalda direkt till mig från konsulten som utreddes och idag inför ett fullsatt kommunfullmäktige hänvisar till granskningen och en ”viss chef” att det inte går rätt till när det gäller upphandlingar inom kommunen.”

TV: Hör vad politikerna sa i talarstolen

Händelsen utreds

Nu har kommunen beslutat att händelsen ska utredas och skriver i ett pressmeddelande att kommunfullmäktiges presidium har rekommenderat förhandlingsutskottet att inleda en utredning. Vidare skriver man att utredningen kommer att utföras av en extern part.

Kommunalrådet Susanne Norberg säger till SVT Dalarna att hon inte kommenterar enskilda personalärenden, men att det kommit in anmälan om ett enskilt ärende.

– Vi har tagit del av det som kommit in och måste som politiker agera och se vad vi kan göra, säger hon.

Norsk modell

Falu kommun använder så kallad ”faktaundersökelse” vid liknande ärenden, vilket innebär att samtliga inblandade får komma till tals. Modellen kommer från Norge och sättet man jobbar på ska likna arbetet vid ett polisärende.

– Det viktigaste är att båda parter får uttala sig, och att vi ser till bägge parters del, sen om det är tjänstemän eller politiker som är inblandade spelar ingen roll, säger Susanne Norberg.

– Sen får vi avvakta och se vad det bli för resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Storbråk inom Falu kommun

Mer i ämnet