Malung-Sälens idrottsgymnasium ligger sedan 2016 under det nya förbundet. Foto: SVT

Politikern: ”Förbundet startades för snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Uwe Weigel (C) är en av tre toppolitiker i Vansbro och Malung-Sälen som väntas bli prickade efter att ekonomin för gymnasieskolorna i kommunerna havererat. Han menar nu att det gemensamma förbundet mellan kommunerna startades för snabbt.

Weigel (C) var ordförande för Västerdalarnas utbildningsförbund under 2017, den nybildade organisationen som sedan två år tillbaka har styrt verksamhetens ekonomi. Han håller till stor del med revisorerna i deras kritik.

 – Jag ställer mig bakom det mesta. Man startade det här förbundet för snabbt utan att ha målen formulerade. Jag gick med för att försöka rätta till en del men hann inte få till det. Vi lyckades inte fullt ut, säger Uwe Weigel (C).

Västerdalarnas utbildningsförbund

”Bättre diskussion nu”

Weigel är dessutom ordförande för kommunfullmäktige i Vansbro, och han finner sig i att inte få ansvarsfrihet. Men han tycker att revisorerna ändå hade kunnat nöjt sig med att ge politikerna en anmärkning. Han vill gärna fortsätta i ledningen för gymnasieförbundet.

 – Vi har fått en bättre diskussion nu mellan ägarna men det kommer säkert att bli en debatt bland motståndarna om att det inte var någon bra idé att bilda det här utbildningsförbundet, säger Uwe Weigel (C).

”Ingen som kunde se det komma”

Sofia Söderström (S) i Malung-Sälens kommun är ledamot i utbildningsförbundets direktion. Hon menar att det rör sig om en barnsjukdom i verksamheten, som hon hoppas att fullmäktige ska ha överseende med.

– Det var när vi bytte förbundschef och redovisningsmodell som vi fick se siffror som såg helt annorlunda ut. Det var ingen som kunde se det komma. Vi har ett lyckligt och välfungerande förbund som är på god och stabil köl, men redovisningen är inte ikapp, säger hon.

– Men om jag inte beviljas ansvarsfrihet så kommer jag självklart att ställa min plats i direktionen till förfogande, säger Sofia Söderström (S) bestämt.

”Kan inte avgå förrän ny direktion är på plats”

Kurt Podgorski (S) säger underskottet på 13 miljoner kronor beror på att elevantalet ökade kraftigt under 2017, medan budgeten låg kvar på tidigare nivå.

– Vi begriper naturligtvis varför revisorerna säger som de gör. Det naturliga ifall man inte beviljas ansvarsfrihet är att man omedelbart ställer sina platser till förfogande. Men det kan vi inte göra i det här läget. Då blir man på allvar oansvarig. Det måste finnas en politisk öledning till dess nästa styrelse finns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västerdalarnas utbildningsförbund

Mer i ämnet