Toppolitiker prickas efter att gymnasieekonomin kraschade

Publicerad

Nu kommer hård kritik mot hur politikerna har skött den nya gemensamma gymnasieskolan för Malung-Sälen och Vansbro kommun.
Ekonomin har havererat och nu väntas flera toppoliker bli prickade – alltså nekas ansvarsfrihet.
– Man har inte skött sitt jobb, säger Kristofer Widing revisor i Malung-Sälens kommun.

I fredags var det i Malung den andra examen sedan gymnasieskolorna i Malung och i Vansbro slogs ihop till ett gemensamt utbildningsförbund.

Och det är också andra gången som revisorerna nu sågar kommunpolitikernas arbete med det nya förbundet.

På måndagskvällen kan det bli förödande för flera toppolitiker.

– Vi har tittat på om det finns mål för verksamheten och om det finns ekonomiska styrramar, det har man inte. Det sa vi 2016 också och även skolinspektionen har samma synpunkt, säger Kristofer Widing.

”Jag blir chockad”

Inga mål och ingen koll på pengarna, enligt revisorerna. I höstas var det förväntade underskottet för gymnasieförbundet två miljoner kronor – två månader senare visade sig underskottet vara 13 miljoner kronor.

– Jag blir chockad som alla andra. Det bör ju vara styrning av en verksamhet så man vet vad man ska göra, säger Kristofer Widing.

Nu har det gått så långt att de ansvariga politikerna i skolledningen väntas bli prickade – alltså nekas ansvarsfrihet. I Vansbro står det redan klart att det blir så och i Malung-Sälen kommer beslutet på måndagskvällen vid fullmäktigemötet då.

Har inte skött sitt jobb

Det är de yttersta toppolitikerna – bland annat förra kommunalrådet i Malung-Sälen, Kurt Podgorski (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Malung, Sofia Söderström (S), och fullmäktiges ordförande i Vansbro, Uwe Weigel (C), som nu kan bli prickade.

– De har inte skött sitt jobb och då kan man inte få ansvarsfrihet anser jag som revisor, säger Kristofer Widing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västerdalarnas utbildningsförbund

Mer i ämnet