Det blev ett tydligt nej i söndagens folkomröstning i Mora. Foto: SVT

Politikerna bekymrade efter folkomröstningen i Mora – ”Tror inte man förstår vidden av ett nej”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett tydligt nej till en ny skola på Strandenområdet i den lokala folkomröstningen i Mora kommun under söndagen. Hur politikerna nu ska gå vidare kommer troligtvis att tas upp på ett extra insatt möte med kommunstyrelsen.

– Resultatet är väldigt bekymmersamt, jag tror inte Moraborna känner till vidden av att säga nej, säger det moderata kommunalrådet Per Ericson.

2022 togs beslut i kommunfullmäktige om att bygga en ny högstadieskola på Strandenområdet. Åsikterna om det sen dess har varit många. Under söndagen hölls därför en lokal folkomröstning där frågan var:

Strandenområdet i Mora

”Vill du att det pågående projektet med en ny högstadieskola, idrottshallar, kultur- och fritidsverksamhet på Strandenområdet ska fullföljas?”

Nu är det slutgiltiga resultatet klart och de blev att nej-sidan vann med 67% av rösterna medan ja-sidan fick 33%. Valdeltagandet var 57%.

”Kan inte bara sitta still”

– Nu måste vi hitta en väg framåt för vi måste ta tag i problematiken som var har med skolorna i dag, säger Per Ericson (M).

Ericson menar att det behövs en ny skola, bland annat för att de skolor som finns i dag är gamla, har dåliga lokaler och att eleverna har låga skolbetyg.

– Vi kan inte sitta stilla och bara säga att det inte blev någon skola.

Kan det bli att ni går emot folkomröstningen?

– Det har vi inte funderat på. Vi kommer att ha ett extra möte i kommunstyrelsen på måndag för andra ärenden men det här kommer säkert bli en av frågorna på det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Världens mest onödiga folkomröstning” – Många namnunderskrifter samlades in för att få till en folkomröstning om högstadiebygget i Mora, men det var inte alla som SVT pratade med på valdagen som var övertygade om att det var rätt väg att gå. Foto: Hannes Forssell/Ann-Louise Julin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandenområdet i Mora

Mer i ämnet