Protester mot SD:s namninsamling

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas namninsamling på Norra Backa mot bygget av det islamiska centret i Borlänge har mötts av protester. Nu har även fastighetsägaren opponerat sig. – Ska man ordna allmänna sammankomster och torgmöten av det här slaget behövs tillstånd från polisen, säger Hanna Svensk på Ikea Centres.

Sverigedemokraterna vill inte att det skall byggas något islamiskt center i Borlänge. Sedan mitten av december har de stått på Norra Backa i Borlänge och samlat in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning i frågan. 

– Om vi nu kan få en folkomröstning kommer vi att vända varje liten sten – ja-sidan och nej-sidan. Sedan får folk utifrån fakta ta sitt beslut för då har man en konsekvensanalys av vad det kommer att innebära om man bygger eller om man inte bygger, säger Tony Nyberg (SD) 

Moskébygget i Borlänge

För religionsfrihet

Under helgen fick Sverigedemokraterna sällskap på Norra Backa då ytterligare en namninsamling startades. 

– Vi är en grupp personer som samlar in namn för religionsfrihet, säger Angelica Andersson, Borlängebor för religionsfrihet. 

– Vi är definitivt inte emot någon typ av religionsfrihet, säger Tony Nyberg (SD) 

Angelica Andersson menar dock att partiet i många fall bedriver rasistisk och islamofobisk politik. 

–  De kan säga vad de vill. Sättet de agerar på och driver sin politik visar på motsatsen. 

”Privat ensak”

Även om Tony Nyberg (SD) menar att partiet är för religionsfrihet är de ändå emot bygget av det islamska centret. 

– Jag känner flera muslimer som inte kräver någon typ av stort monument över sin tro. De ber som vi gör hemma vid sängen eller matbordet. Det är en privat ensak tycker vi. 

Tony Nyberg (SD) uppger att de hittills samlat in 2500 röster och ytterligare 800-900 listor ute att samla in. Borlänge kommun kommer inte att ta upp ärendet på kommunfullmäktige den 14 februari. 

– Vi kommer troligen att köra kampanjen ända fram till slutet av februari.

Kommunalrådet i Borlänge Leif Lindström (V) anser dock att hela ärendet handlar om något helt annat. Läs mer här.

Fastighetsägaren reagerat

Frågan är dock hur länge Sverigedemokraterna i Borlänge kan stå på Norra Backa. Nu har fastighetsägaren nämligen bett partiet att inte stå där och samla in namnunderskrifter.

Hanna Svensk, Ikea Centres Foto: Pressbild

–  Vi är måna om att vara politiskt obundna så är det viktigt för oss när vi fick reda på att de annonserade med vårat namn, säger Hanna Svensk på Ikea Centres som äger handelsplatsen Norra Backa.

Torgmöten sedan en längre tid

Det som Ikea Centres opponerar sig mot är att Sverigedemokraterna Borlänge har allmänna sammankomster på platsen sedan en längre tid. 

– Vi är väl medvetna om att man enligt lagen har rätt att vistas på allmän plats. Men i och med de allmänna sammankomsterna, annonseringen i media och på sin hemsida har de själva beskrivit det som torgmöte och ifall man ska ordna allmänna sammankomster behöver man enligt lagen ha tillstånd från polismyndigheten, säger hon. 

Vad gör ni om de inte flyttar på sig?

– Det får vi avgöra då om det händer, säger Hanna Svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet