Foto: Borlänge kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moské blir granne med stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Första steget taget i byggnadsprocessen för ett center för islamisk kultur i Borlänge.

På tisdagen gav kommunstyrelsens arbetsutskott i Borlänge plan- och markkontoret i uppdrag att upprätta en detaljplan för det tänkta området på Hagalund. Förbundets önskan om att bygga ett center för islamisk kultur har behandlats tidigare och kommunen utvärderade under åren 2010-2012 olika alternativa placeringar av verksamheten.

Haft bönelokaler sedan 1988

Borlänges islamiska förbund har haft bönelokaler i Borlänge sedan 1988 och har länge varit trångbodda i nuvarande lokal på Bullermyren. Kommunen inbjöd till samråd och förde dialog med Borlängeborna. Kommunen kom fram till att Hagalund var den bästa platsen och i september 2012 togs beslut om ett planprogram för området. Förslag och kostnadsberäkningar överlämnades till Islamiska förbundet som därefter anlitat en arkitekt som ritat ett förslag. Strax innan jul kom förbundet in med en skrivelse om att de vill att kommunen går vidare med planarbetet.

– De synpunkter som kommit in genom tidigare dialog och diskussioner kring olika placeringar landade i att det här området på Hagalund är en bra placering för ett islamiskt center, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande.

Rymmer 750 personer

Byggnaden som rymmer 750 personer ska innehålla ett bönerum samt utrymme för aktiviteter som studiecirklar, motion, matlagning och bibliotek.

– Byggnaden beskrivs i arkitekternas förslag som en modern träbyggnad inspirerad av lokal träbyggnadstradition med fasad i falusvart träpanel. Delen som rymmer bönerum har fasad i cederträ och ett kupolformat tak, säger Linda Nilsson, plan- och markchef.

– Den här placeringen överensstämmer också med översiktsplanen för Falun-Borlänge och dess intentioner om förtätning av centrum och central placering av verksamheter som har många besökare från Borlänge och regionen, säger Jan Bohman.

Moderaterna vill se annan placering

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen framgick att Moderaterna ville att byggnaden skulle ha en annan placering, nämligen vid Hagavägen bakom Soltorgsskolan i närheten av den nuvarande moskén. Sverigedemokraterna vill inte ha någon moské alls i Borlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet