Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror vi hade nästan 300 samtal förra året” – kuratorn Alina Hurnasti berättar vad det är studenter söker hjälp för. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Psykisk ohälsa utbredd bland yngre kvinnliga studenter

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje student vid svenska lärosäten upplever psykisk ohälsa – och de mest drabbade är yngre kvinnor. Det visar enkätundersökningen Eurostudent.

De nya siffrorna från Eurostudent, som Universitets- och högskolerådet delvis står bakom, stämmer väl överens med den bild som Studenthälsan vid Högskolan Dalarna har.

– Vi kuratorer upplever att fler studenter söker sig till oss för samtal samt att problematiken är svårare idag. Majoritet är unga vuxna och kvinnor, säger Alina Hurnasti, kurator vid Högskolan Dalarna.

Det här beror ökningen på menar Alina Hurnasti – hör i videon ovan.

Funderar på att hoppa av

I enkäten framkommer det att 29 procent av alla som svarade lider av någon form av psykisk ohälsa – det är betydligt högre än befolkningen i stort.
60 procent av studenterna med psykisk ohälsa rapporterade att den begränsade deras studier. Dessutom finns en tydlig koppling mellan psykisk ohälsa och allvarliga funderingar på att hoppa av studierna.

Ökning av de som söker pedagogiskt stöd

Även studenter med funktionsvariationer vid Högskolan Dalarna önskar pedagogiskt stöd på grund av psykisk ohälsa i allt större utsträckning, enligt kuratorn.

– Även i den gruppen är det flest flest kvinnor som söker stöd, säger hon.

I videon: Hör kuratorn svara på vilka problem de som söker sig till Studenthälsan har, och hur de jobbar med att hjälpa studenterna.

Mer om enkätundersökningen:

• Det är Universitets- och högskolerådet som ansvarar för den svenska delen av den europeiska enkätundersökningen Eurostudent. Enkäten skickades till studenter i 27 europeiska länder.

• 40 000 studenter i Sverige har fått enkäten, varav cirka 7 300 svarade. Det innebär en svarsfrekvens på 18 procent.

Källa: Eurostudent psykisk ohälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.