Varm dag vid Trängslet – flera bränder blossade upp

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen är läget vid Trängslet oförändrat: Räddningstjänsten jobbar på med släckningsarbetet och kraftsamlar nu för en dag med mycket besvärliga väderförhållanden. På eftermiddagen hade flera bränder blossat upp till följd av värmen.

– Brandriskvärdena och temperaturen går i höjden och luftfuktigheten sjunker. Det i kombination med kraftig vind är det absolut sämsta tänkbara – så det blir en utmanande dag, säger räddningschef Johan Szymanski.

Under morgonen får räddningsinsatsen förstärkning av den stora personalstyrkan från Tyskland som anlände till Älvdalen i går.

Har kunnat återhämta sig

Gårdagens släckningsarbete med flygunderstöd på sju helikoptrar och tre brandflyg hade god effekt och räddningstjänsten beskrev dagen som den bästa hittills.

– Vi kunde andas ut lite på eftermiddagen, annars har elden alltid tagit sig på eftermiddagarna och vi har haft besvärliga situationer. I går var första dagen som vi kunde återhämta oss lite, säger Johan Szymanski.

”Då kan vi inte göra någonting”

Inför dagen finns ännu inget besked om brandflygen kommer skickas till Älvdalen även i dag. Bland annat därför är Syzmanski osäker på om begränsningslinjerna kommer kunna hållas.

– Det beror helt på vilket flygunderstöd vi har och hur branden sprider sig. Om den sprider sig över de områden där det finns odetonerad ammunition så kan vi inte göra någonting, säger han.

Senare under morgonen kom beskedet att två italienska brandflyg och fortsatt sju helikoptrar kommer arbeta med släckningsarbetet under dagen.

Värmen gjorde att bränder blossade upp

Vi klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen meddelar räddningstjänsten att flera bränder har blossat upp på den södra sidan av brandområdet, till följd av värmen.

Räddningstjänsten meddelar även att vattenkällorna börjat sina och att de nu ser över möjligheten att hämta vatten från andra platser. Det tyska civil- och brandförsvaret förstärker och har just nu fem styrkor och fem fordon ute på fältet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet