Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten Dala Mitt utreder sig själva då företaget saknat tillstånd för hantering av brandfarliga varor i sju månader Foto: Rickard Sjödin

Räddningstjänsten Dala Mitt utreder sig själva efter gasbranden i Staberg

Uppdaterad
Publicerad

Inget giltigt tillstånd för att hantera brandfarliga varor och 16 år sedan det senast gjordes en tillsyn. Efter att Gasbolaget utanför Falun drabbades av en våldsam brand i förra veckan visar det sig att det var längesedan räddningstjänsten kontrollerade verksamheten.

– Jag kan idag inte svara på om vi skulle gjort mer. Det är sådant utredningen får visa, säger Johannes Näslund, chef på Räddningstjänsten Dala Mitts samhällsskyddsavdelning.

Räddningstjänsten Dala Mitt har nu inlett en utredning för att se om man gjort något fel då gasbolaget kunnat bedriva verksamhet med brandfarliga varor i sju månader, trots att tillståndet man haft löpte ut vid nyår.

– Just nu så är min bedömning att vi inte brustit i vår myndighetsutövning, men även det ska utredas, säger Johannes Näslund, chef för samhällsskyddsavdelningen på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Gaslagerbranden utanför Falun

16 år sedan tillsyn genomfördes

I samband med att det senaste tillståndet gavs, 2014, gjordes en så kallad avsyning vilket innebär en kontroll av anläggningen. Senaste gången man gjorde en tillsyn, med syftet att kontrollera så att hanteringen sker i enlighet med regler och eventuella villkor i tillståndet, var 2006.

SVT har sökt Gasbolaget som avböjt intervju.

I Videon: Hör Johannes Näslund om att Räddningstjänsten nu utreder sig själva

Detta har hänt:

• En kraftig brand med en mängd explosioner utbröt tisdagen den 2 augusti på Gasbolaget i Staberg strax utanför Falun. 

• Bolaget har under många år hanterat stora mängder brandfarlig gas, en verksamhet som kräver tillstånd. 

• Det tillstånd man haft gick ut vid nyår. Först efter påminnelse från Räddningstjänst ansökte företaget om ett nytt, i februari. Ansökan behövde dock kompletteras, vilket aldrig gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet