Foto: Torbjörn Påhlman/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Helikopterkraschen i Leksand: Mobilfilm ledde haveriutredare rätt

Uppdaterad
Publicerad

En man dog och två personer fick allvarliga skador vid helikopterkraschen utanför Leksand i mars 2021. Haverikommissionen har nu publicerat sin slutrapport och analys av olyckan.

Tre personer fanns ombord på helikoptern när den kraschade strax söder om Leksand. Fallet bromsades först av trädtopparna men helikoptern föll sedan fritt 10-15 meter och landade på ena sidan av kabinen. Nu kan utredningen visa på händeleförloppet.

Okontrollerad rotation

Helikoptern ska ha varit på väg att landa på ett fält när piloten oväntat flög upp på höjd igen och ställde sig i ett hovrande läge. Där kom den långsamt flygande helikoptern i obalans och gjorde en oväntad högersväng. Pilotens försök att häva detta ska inte ha varit tillräckliga, varpå helikoptern hamnade i en okontrollerad rotation och kraschade.

Gåta för utredarna

Olyckan var länge en gåta för utredarna. Det var först när ett företag som jobbar med forensisk analys av mobiltelefoner undersökte data från filmer som tagits vid flygningen som det klarnade.

– Det var det som gjorde att vi kunde fastställa händelseförloppet, säger utredaren Stefan Carneros.

Datan visade fart, kurs och tidsstämplar på sekunden, vilket gjorde att utredarna kunde se att helikoptern hamnat i ett för flygare välkänt aerodynamiskt fenomen vilket gjorde att helikoptern betedde sig som den gjorde.

– Det har lett till många haverier, säger Stefan Carneros.

Begränsad flygvana

Att helikoptern befann sig förhållandevis nära trädtopparna minskade manöverutrymmet. Samtidigt hade piloten relativt begränsad flygvana.

– Man har inte mycket tid när man hamnar i det läget, säger Stefan Carneros. 

Något tekniskt fel på helikoptern som skulle ha kunnat bidra till olyckan har inte hittats.

Haverikommissionen har inte kommit med några rekommendationer efter olyckan. Däremot kommer användandet av data från mobiltelefoner att användas igen.

– Det kommer att bli ett verktyg till för oss, säger Stefan Carneros.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Asplund berätta om hur han bevittnade helikoptern just innan den gick i marken. Foto: Sofie Lind

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helikopterolycka utanför Leksand

Mer i ämnet