Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det känns väldigt obehagligt, säger Rasmus Gierz (SD) om incidenten då han blev förföljd och hotad utanför sin bostad i Falun. Foto: SVT

Rasmus Giertz (SD) blev hotad och förföljd i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan när Rasmus Giertz (SD) hade varit på ett torgmöte i Borlänge var han iklädd kläder med SD:s partilogga. Väl i Falun vid sin bilparkering dök det upp två hotfulla unga män och förföljde honom från hans bil hela vägen fram till hans lägenhet.

– De skrek att jag skulle stanna och följde efter mig. De skrek ut en massa hot och förolämpningar. När jag kom hem till min bostad så kunde jag se genom fönstret att de fortfarande stod kvar där utanför och fortsatte att skrika förolämpningar och hot, berättar han.

– Det var då jag ringde polisen, säger Rasmus Giertz, distriktordförande SD i Dalarna som filmade större delar av incidenten med sin mobiltelefon.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Vidtagit åtgärder

– Jag har ju fått vidtagit en del åtgärder för att säkerställa min egen säkerhet under resten av valrörelsen. Jag fick polisanmälan igår (tisdags) och där framgår det att de har påträffat de här personerna och har lyckats identifiera dem, så det är känt av polisen i alla fall vilka de här är, säger Rasmus Giertz.

Kommer inte hindra mig

– Det här kommer inte att hindra mig i det fortsatta valarbetet i alla fall men jag har som sagt fått vidta vissa säkerhetsåtgärder. Generellt sett så tycker jag att valrörelsen har varit lugn men det är så klart tråkigt när någonting sådant här inträffar, säger Rasmus Giertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet