Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här förbereder kommunen för nytt villaområde – kommunalrådet om utmaningarna framåt – ”Vi har en attraktiv kommun, det ska bli vår räddning framöver”. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Stor inflytt till Rättvik – nu jobbar kommunen för att hitta mer byggbar mark

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna är ett län som fler väljer att flytta från än till. Så har det sett ut under de senaste sex åren. Men Rättvik är en av de kommuner i länet där utvecklingen går åt andra hållet, då det är den kommun i Dalarna som står för den största plussiffran sett till antalet in- och utflyttningar under förra året. Och nu jobbar kommunen för att kunna växa ännu mer.

– Bostäder och arbetskraft är bristvara i den här kommunen, säger kommunalrådet Jonny Jones (C).

Medan folk lämnat de större kommunerna som Borlänge, Falun, Ludvika och Avesta under 2020, så har invånarna i flera av de mindre kommunerna blivit fler. Rättvik är den kommun i Dalarna där antalet inflyttade ökade mest i förhållande till hur många som valt att flytta därifrån. Och pandemin och möjligheten att jobba hemma tror kommunalrådet kan ligga bakom siffrorna.

– Just det här med att man i större utsträckning har tagit sina fritidshus i besittning för året runt boende har gjort att vi kunnat öka befolkningen så pass mycket som vi gjorde 2020, för egentligen fanns inte den bostadskapaciteten i nytillskott, säger kommunalrådet Jonny Jones (C).

Skriande behov av arbetskraft

Just nu jobbar kommunen för att öka förutsättningarna för att ännu fler ska kunna flytta till Rättvik, då behovet av arbetskraft beskrivs som ”skriande” av kommunalrådet.

– Vi behöver personal  både inom skola, vård och omsorg, sedan har vårt näringsliv ett stort behov av arbetskraft och det är kompetensförsörjning som de lyfter som sin stora akilleshäl också, så det är en oerhört viktig fråga att hantera för oss, säger han.

I klippet: Här förbereder kommunen för nytt villaområde – kommunalrådet om utmaningarna framåt – ”Vi har en attraktiv kommun, det ska bli vår räddning framöver”

Kommun +/- antal invånare

Avesta -148

Borlänge -294

Falun -80

Gagnef +55

Hedemora -89

Leksand +6

Ludvika -365

Malung-Sälen +27

Mora +48

Orsa -20

Rättvik +136

Smedjebacken -8

Säter +69

Vansbro -9

Älvdalen +16

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer