Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart att vi är oroliga i det här läget” – Socialchefen i Rättvik berättar mer om beredskapen för att kunna ta hand om de äldre i kommunen. Foto: Amanda Alvarsson, SVT

Rättvik vill skydda sina äldre – chefer och vaktmästare kan flyttas ut i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Rättvik har en av Sveriges äldsta befolkning där mer än en fjärdedel är över 65 år gamla. Nu mobiliserar kommunen för att se till att bland annat äldreomsorgen säkras.

– Vi gör allt vi kan naturligtvis för att upprätthålla de samhällsviktiga funktionerna. Och det är därför vi stänger ner mindre samhällsviktiga funktioner i kommunen, säger Jonny Jones, (C) kommunalråd i Rättviks kommun.

För ökad uthållighet under krisen som kom med coronavirusets utbrott tittar kommunen nu på möjligheten att flytta över resurser från andra yrkeskategorier. Det skulle kunna handla om att vaktmästare och kökspersonal från skolorna eller chefer i förvaltningarna får jobba på golvet i äldreomsorgen.

– Vi är vana vid att introducera personer som kanske inte är så van vid det här yrket. Så det är vi redan rustade för innan den här krisen, säger Lena Fröyen, förvaltningschef på Socialförvaltningen.

Se klippet för att få veta mer om hur kommunen och några av invånarna resonerar krin coronavirusets framfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet