Foto: Henrik Montgomery/TT

Blygsamma mål när Region Dalarna planerar för fler elbilar

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre av Region Dalarnas 373 bilar är elbilar. Nu har regionen tagit fram en plan för verksamhetens övergång mot fler fossilfria bilar.

Regeringens mål är att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Med det i åtanke så har Region Dalarna en del att göra då det i dagsläget bara är tre av verksamhetens 373 bilar som drivs på el.

– Det har tagit lite för lång tid om jag ska vara självkritisk, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ett av de regionråd som tagit fram planen.

Målet som nu satts upp är att 15 procent av fordonsflottan ska vara elbilar i december 2023. Två år senare ska andelen vara uppe i 25 procent.

Det låter som ganska blygsamma mål med tanke på regeringens ambitioner?

– Ja det är det, men det här är lägstanivåer, vi har leasingavtal på våra bilar och de kommer att bytas ut mot elbilar när de går ut, säger Svante Parsjö Tegnér.

Fler laddstolpar byggs

För att kunna ladda bilarna kommer det att byggas laddstolpar. Totalt ska det finnas 239 laddpunkter med ett eller två uttag med en effekt på 3,7 kW 1 januari 2025. Utbyggnaden beräknas kosta runt 10 miljoner kronor.

Några publika laddstolpar med en högre effekt på runt 22kW kommer att byggas, men det kommer inte att prioriteras.

– Det ska finnas minst två laddpunkter per vårdcentral eller sjukhus. Vi räknar med att folk laddar hemma, säger Tegnér, som ändå öppnar för mer.

Planen för laddinfrastruktur ska tas upp i regionfullmäktige i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer