Regionen kräver snabb upphandling av flyg Sälen-Mora-Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Med landshövdingen i spetsen begär nu Region Dalarna, Malung-Sälens och Mora kommuner att en ny flyglinje med statligt stöd ska sättas igång från Sälen via Mora till Stockholm.

Under torsdagen hölls ett möte på videolänk mellan landshövdingen, representanter för aktuella kommunerna och Region Dalarna som är delägare i Mora flygplats.

Grundidén att få ett flyg mellan Sälen och Stockholm med mellanlandning i Mora presenterades redan i början av juni, men det är först nu som detta läggs fram för regeringen via infrastrukturministerns statssekreterare.

Mora flygplats

Hänsyn till klimatet

Länets aktörer vill också stötta satsningar som kan bidra till att göra flyget mer klimatneutralt.

– Just nu pågår ett omfattande omställningsarbete för hållbara resor, det gäller även flyget. Vi ställer oss bakom satsningar på omställningar som ska möjliggöra klimatneutralt resande, säger Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande i Mora kommun.

Men aktörerna i Dalarna menar att det är bråttom att få igång reguljär flygtrafik i både Sälen och Mora eftersom det lokala näringslivet har behov av snabba transporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mora flygplats

Mer i ämnet