Regionen tar frågan om Särna-apoteket till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen för region Dalarna har bestämt att skriva till regeringen och kräva att den ser till att apoteket i Särna öppnas igen. 

– Det är självklart att vi ska agera då vi inte längre kan garantera patientsäkerheten för befolkningen i norra Dalarna, säger Lisbeth Mörk-Amelius som är regionråd för Dalarnas sjukvårdsparti och som själv bor i Särna där statligt ägda Apoteket AB stängde i slutet av juni, efter bristande lönsamhet och svårigheter att rekrytera farmaceuter till Särna. 

Osäker på om tillräckliga ansträngningar gjorts

Lisbeth Mörk-Amnelius säger att hon är osäker på om Apoteket AB verkligen gjort allt som kan göras för att hitta farmaceuter som vill jobba och bo i Särna, men att regionen vill hjälpa till med rekryteringen. Men Apoteket AB:s kommunikatör Magnus Frisk tror inte det är möjligt för Apoteket att öppna butiken i Särna igen.

– Men finns det någon annan aktör som är beredd att gå in, är det bara att gratulera, säger Magnus Frisk till SVT. Apoteket har under många år lyft statliga bidrag för apotek i glesbygd för att ha apotek i Särna.

I klippet hör du Lisbeth Mörk-Amelius (DSP) om vad hon tror behöver göras för att få personal till apoteket i Särna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.