Sandra Itämaa och Martina Jonsson är kritiska till nedläggningen av apoteket i Särna. Hör Sandra i klippet här ovan och Martina längre ner i texten. Foto: Privat / Henrik Montgomery, TT

Stängningen av apoteket i Särna – ”Ska det ske en inflyttning till landsbygden eller inte?”

Publicerad

Den 20 juni stänger apoteket i Särna på grund av personalbrist.
– Det är väldigt tråkigt, vi behöver ha den typen av samhällsservice, säger Sandra Itämaa som nu får 11 mil till närmaste apotek.

Apotekets regionchef Helena Ekstedt beklagar beslutet i ett pressmeddelande:

”Vi förstår att det kan väcka oro bland en del kunder”, säger hon men påpekar att apoteksombudet på Coop i Särna ska kunna hjälpa apotekets kunder med sin läkemedelsbehandling.

Martina Jonsson: ”Inget genomtänkt beslut”

Skälet till stängningen är bristen på farmaceuter i nordvästra Dalarna. Fram tills nu har man löst bemanningen genom att låna in personal från Mora och Älvdalen men ”situationen är inte längre hållbar”.

Nedläggningen kom utan förvarning och många boende i nordvästra Dalarna är kritisla och oroliga för hur deras tillgång till läkemedel kommer att påverkas.

Hör vad Sandra Itämaa känner inför beslutet i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer